"El meu nom és un, però em diuen com volen, com els hi convé, com els dóna la gana. Per això el meu nom és el de menys. Visc en un poble petit on allò què diran interessa més que la veritat. Els que manen són el capellà, l'alcalde i jo. Jo perquè m'he ficat al llit amb tots dos".
Aquesta és la primera part de la història d'una dona. Una de les moltes dones anònimes que corren per les nostres vides sense que en tinguem ni la més lleugera idea de qui són, què fan, quins eren els seus somnis d'infantesa o què voldran ser quan siguin grans i els tremoli la veu.
N'hi ha tantes, d'històries... Per cert, aquesta podria ser la d'una meuca, potser ja l’heu pensat. Però també la de la germana petita del capellà que, quan va ser gran, es va casar amb un bon jan, que després de guanyar les eleccions municipals es va convertir en un autèntic "capullu" (dit per ella).
No ho sabem tot, oi? En realitat, no en sabem res. Perquè quan no hi ha un nom, una edat, un lloc de naixement, una professió, un color de pell, unes referències clares de l’origen de la persona... en definitiva, quan no hi han “papers” en regla, els humans d'aquesta part del món ens posem dels nervis i comencem a dubtar i a desconfiar de la paia que tenim al davant o senzillament, de la que ens estan parlant en un blog com aquest.
Els papers han substituït la nostra identitat real. Ha deixat de ser important l'olor de les flors i la bellesa del seu procés d’evolució. Ara, l’únic que val és l’índex, la catalogació, el número de DNI, la llegua que una parla, el seu currículum sempre homologat i els diners que cotitza a la seguretat social. I quan una dona no té tot això, és com si no hi hagués nascut; una existència no vinculant, insignificant, marginal, oblidada...
És per això que vull explicar aquestes vides que coexisteixen en un univers comú. Potser per omplir una punyetera fitxa tècnica que encapçali les seves realitats i que doni testimoni de les carències d’un món de paper, governat per bancs en fallida i per "capullus" desalmants (dit per mi).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada